top of page

"Om Frieseren"

Kilde: Klaus Ferdinand Hempfling
"Hestepersonligheder"

Om Hestens Natur

For det første er denne hest meget selvstændig. Som det ses meget smukt hos den her afbildede sorte hest, er øjet rettet magisk mod det fjerne. Det ser ud, som om det trængte langt ud over vidderne for at udforske det fjerneste af det fjerne. Og faktisk forholder denne hest sig også sådan. "Vandreren" kender kun sjældent til længsel efter stalden og er klar til alt, så længe den får lov at udforske nye og ukendte vidder. Dens selvstændighed gør den på en gang stolt, og ligesom en god vandrer interesserer den sig ikke for småting langs vejen. Det er, som vil denne hest kun se det der virkelig betydningsfulde i det fjerne, vejens forløb og målet. Derfor virker den næsten lidt arrogant, men det er en fejlslutning. Den kan lade mange restriktioner prelle af på sig i sin ophøjede position, men ikke ufriheden.

Fysiske kendetegn i detaljer

Her blander grove og meget forfinede kendetegn sig til en slags "følsom styrke". Hovedet kort, ifølge avls normerne egentlig for korte. Det er heller ikke særlig tørt og fint. Næseborerne er derimod smukt modulerede  og overlæben meget kraftig og udtryksfuld. Karakteristisk for denne hest er samspillet mellem næselinje, øjne og især øjnenes stilling. Næselinjen viser på midten en bugtning indad. Hos andre hestetyper tyder det ofte på en vis ængstelighed. Også hos "Vandreren" kan man tale om forsigtighed, forudseenhed og vagtsomhed, ja om vidsyn.

En håndsbredde over næseborene hæver næselinjen sig igen for så at glide lige

så smukt formet med næseborene ned til mulen.

Dette parti korresponderer på fornem vis med øjnene - dette samspil giver

hesten dens overlegne udtryk. Øjnene er meget smukt proportionerende

og placeret i udtalt balance. De er forholdsvis langt fra næselinjen.

I sin helhed er dette hoved meget fint afbalanceret, og det gør det let for hesten

at vænne sig til noget nyt uden stor kraftanstrengelse,

at vende sig mod det fjerne.

Spontane associationer til "Vandreren"

Denne hest er ukompliceret, som regel med godt helbred og med ligevægtigt

gemyt. Dens kropsbygning er på samme måde meget afbalanceret, kraftig

og af god bærende konstruktion. Ryggen er som regel behageligt kort, bagbenene

godt vinklede og med udpræget evne til at træde godt ind under den. Hestens uddannelse forløber næsten uden problemer, hvis den er sammen med

et klogt hestemenneske. Hesten følger også her sin egen vej uden svinkeærinder. Den er frihedselskende, afslappet, klog, behagelig af væsen, ædel, trofast og nært knyttet til mennesker. "Vandreren" er alt i alt en behagelig, vidunderlig hest.

Hvilket menneske passer til "Vandreren"?

Denne hest har brug for et hestemenneske der forstår at angive  retningen på en så ukompliceret måde som muligt og så vidt muligt overlade den til sig selv.

Denne hest kan udmærket godt være en begynderhest og dermed også en børnehest, hvis blot begynderen er parat til at lære af hesten. Det er meget svært at irritere denne hest, og den reagerer så godt som aldrig aggressivt. Det er næsten, som ville denne hest simpelthen ignorere alt, hvad der ikke direkte kommer den ved. Den udsøger sig det, der forekommer den egnet til at fremme dens udvikling og udformning af dens tilværelse. Kun stærk tvang kan knuse denne hest.

Den begynder, der får en sådan hest, kan prise sig lykkelig hvis den tidligere har været i gode hænder, som har formet dens karakter hensigtsmæssigt. Så har dette nye hestemenneske fundet sin mester.

"Vandrerens" menneske skal være beskedent og tilbageholdende, af ædelt og fint gemyt. Han skal være undervejs. Han skal have tid til at udforske verden eller i det mindste de nærmeste omgivelser sammen med sin hest. Et sådant menneske vil med "Vandreren" have en rolig og meget tilfredsstillende, men samtidig også afvekslende og eventyrlig tid foran sig - til lykke!

28. video. November 2017.
mieluna_stinerasmussen006.JPG

Frieserhesten (Kiilde: dansk frieser forbund http://www.danskfrieserforbund.dk/fakta-om-frieseren)

Frieserhesten er en kraftfuld, storrammet, udholdende hest med ædelt hoved, store udtryksfulde øjne, højt ansat smukt bøjet hals, bredt bryst, stærk ryg og manke, hvælvet kryds og kraftig man, hale og kodehår. Den er en venlig, trofast sort hest med temperament og nervestyrke som gengælder din interesse.
Frieserhesten er med sin spanskblodede afstamning en barokrace, som gør den velegnet til klassisk dressur.
 
Stabil men også sensibel
Frieserhesten har bevaret sin fremtoning, selvstændighed og sin typiske væremåde gennem sin hundredårige eksistens. Grunden til dette er den til stadighed gennemførte renavl, og dette på trods af følgerne af modernisering, samt at nye avlsmæssige krav har forandret mange andre racer betydeligt.
Netop bevarelsen af denne races indre stabilitet gør Frieseren så værdifuld igen i vor tid. Således står Frieseren overfor mennesket med en venlig, hengiven og forventningsfuld holdning. Den søger endda den stadige kontakt med sin herre. Derudover råder den over en fascinerende ærlighed og lærevillighed. Har frieseren en gang fundet en kontaktperson, så udviser den fremover stor hengivenhed og venlighed.
Lige så stabil denne race er, ligeså sensibel er den også. En rå omgangstone eller højlydt skælden ud tåler Frieseren ligeså lidt som hyppige ejerskifte.

 

Er vores dejlige frieserhest en varmblods- eller en koldblodshest? Svaret fra DFF må blive …. frieserhesten er hverken en varmblods- eller en koldblodshest, men en hestetype helt for sig selv. Dette svar er givet på baggrund af udtalelser fra Ids Hellinga, den hollandske direktør for kfps. Ids har bla. udtalt følgende: ”The Friesian horse is a standard of her own. Well blended from ancient breeds. Refined to not be compatible to some superficial devision as cold- or warmblood. In Holland we don't think it is a very important issue.”
Ligeledes nævner Ids at frieserhesten er en hest af den barokke type.

 

Tre typer- fra svær til let

Konkurrencesport stiller i dag de samme krav om præstation til alle heste. Dermed bliver der ikke taget hensyn til de forskellige racers typiske kendetegn og egenskaber. Også selvom Frieserhesten har bevaret sin oprindelige fremtoning og sin oprindelige individuelle karakter, er racen dog lige så ydedygtig som alle andre. Naturligvis er der også hos Frieseren forskellige typer og talenter, men de bærer alle de samme kendetegn. Frieseren kan kategoriseres i tre typer i relation til præsentationsevner:
Tung og sværtype.
Den tungeste og sværeste type, hvis led er meget udprægede og omgivet af tykt hudvæv, udgør den tunge vognhest. Den er repræsentativ foran vognen, og den er kraftig i træk. Den skiller sig ud fra koldblodsracen gennem sine knæløft og det energiske bevægelsesmønster. Denne type er meget sjælden i dag.
Mellemsvær type.
Den mellemsvære og velproportionerede Frieser type er racens optiske idealbillede. Den viser adel med sin yppige hårpragt, de store øjne, et relativt lille hoved, et bredt bryst, og en høj smuk hals. Leddene er godt prægede og omhyldet af stramt hudvæv.
Denne type er en ideel ride- og kørehest. Den anvendes til fri dressur i både cirkus og "Den høje skole".
Højbenet og let type.
Til elitesport er den lette og højbenede Frieserhest endnu bedre egnet end den mellemsvære type. Den er især i de hurtigere gangarter mere letbenet og udholdende. Ved god fodring og intensiv træning kan dens kondition blive så god, at den i elitesport absolut kan konkurrere med andre racer.

 

Frieserens gangarter

Skridt: Bevægelsen i skridt ønskes taktfast (4 takt), kraftig og smidig med tilstrækkelig rummelighed.
Trav: Bevægelsen i trav (2 takt) ønskes takten med indlagt svævningsmoment. Der lægges vægt på fremgribende, energisk bevægelsesforløb med godt løft i forparten.
Galop: Galop ønskes 3 taktet, og skal bestå af rytmiske, runde og jordvindende spring. Løft i forparten og balancen er vigtig
Mangfoldig anvendelse
Frieseren er ikke kun attraktiv gennem dens høje kultur og sit særlige udseende, den er også mangfoldig i dens anvendelse. Hestenes ensartethed i statur, farve og bevægelser gør, at Frieserne også i gruppeoptræden giver tilskuerne et optisk idealbillede.
Selvom racen absolut byder på en mangfoldig anvendelse, og selvom udviklingen af en noget lettere ridevenlig type kan imødekommes, forbliver avlsmålet i første linie den mellemsvære type med den typiske bevægelse - høj knæløftning, og den højt rejste hals. Uanset om der satses på fritids- eller konkurrencesport i forskellige sværhedsgrader, kan de deltage i næsten al hestesport.
Som ridehest.
Mange fritidsryttere forstår at værdsætte Frieserens fordel som skridtsikker terrænhest, med hvilken også små naturforhindringer klares helt uden problemer.
Som kørehest.
Dens ægte pragt kommer dog bedst til udtryk foran en Friesersjees, der bliver kørt som en- eller tospand med herrer eller damer i traditionelle dragter.
Disse spand er midtpunktet i mange hesteskuer og stævner. Højdepunktet er det årlige mesterskab for forspændte avlshingste.
Til Dressur.
Frieserens historie viser, at allerede så berømte mænd som Max Fugger, Georg Simon Winters von Adlersfluegeln og Marguisen af New Castle har erkendt hestens indlæringsevne og dens egnethed til dressur og den høje skole.
Som Cirkushest.
Hestetrænere i meget kendte cirkus har længe udnyttet Frieserens indlæringsevne: den egner sig ganske fint til dressuropvisninger. Derfor er Frieserhingste fast program i mange kendte maneger.
Den legendariske Frieserhingst "Othello" (kendt fra filmen Lady Hawk og lommetyven) fra Strassbourghs cirkus viste dagligt indtil for nylig dressur- og lektioner i den høje skole.

Frieserhesten – derfor elsker vi den

 22.02.2018 - Artikel i Everhorse, af Mathilde Louise Stenild Brejner.

Åhh, sådan en ravnesort frieserhest med lang man og hale, som flagrer i vinden. For mange er pigedrømmen om en smuk og karismatisk frieserhest aldrig slukket. Her kan du læse mere om, hvorfor så mange elsker lige netop denne race.

En frieserhest er en storrammet og udholdende hest med et ædelt hoved og store udtryksfulde øjne. Halsen er højt ansat og buet, og ryggen er stærk og muskuløs. Pandelokken, manen og halen er kraftig og ofte bølget. Den har sort pels og man - og med sine rødder i spanskblodet afstamning, er den en barokrace, som er velegnet til klassisk dressur.

Frieserhesten har bevaret sig særpræg.
Frieserhesten har en over hundredårig eksistens og igennem alle de år, har den bevaret en fremtoning og selvstændighed, som er typisk for racen. Klare avlsmål for racen har betydet, at Frieserhesten har undgået at blive forandret betydeligt, imens årene er gået.

En frieserhest er en god ven for mennesker forstået på måde, at den er meget stabil i sit temperament. Den er venlig og hengiven og søger kontakt med sin rytter. En frieser er i stand til at knytte meget stærke bånd til én bestemt rytter, hvad der også betyder, at den ikke så godt tåler hyppige ejerskift. Den er sensibel og lærenem, hvad der på den positive side kan udnyttes til, at den kan lære svære dressurøvelser eller bruges til stunts og tricks som filmhest. Bagsiden af det sensible sind er, at den fintfølende frieserhest ikke tåler hårdhændet behandling.

Hverken en kold –eller en varmblodshest.
En frieserhest er hverken en koldblods –eller en varmblodshest. Den er derimod sammensat af så mange forskellige oprindelige racer og blodlinjer, at de i Dansk Frieser Forbund ikke vil kategorisere racen som hverken det ene eller det andet, men derimod som en type, som er helt sin egen.

En frieser skal bevæge sig smidigt og taktfast med masser af svævningsmoment. Løft i forparten er vigtigt i både trav og galop – og derudover skal en frieserhest også have en særlig god balance. Det er netop disse egenskaber, som betyder, at Frieserhesten er så mangfoldig og kan deltage i så meget forskellig hestesport.

En super showhest.
Særligt er det sjovt at se Frieserhesten optræde i store grupper og kvadriller, fordi de er så ens i både den sorte farve, kroppens figur og i bevægelserne. Det giver en stærk publikumsoplevelse og betyder, at frieserheste ofte er en del af store hesteevents og shows.

Også mange skovtursryttere er glade for frieserheste, fordi den er sikker på benene og har et godt og stabilt temperament. Den kan sagtens klare de naturforhindringer, ekvipagen møder på rideturen.

Frieserhesten fungerer godt i den høje skole, hvor den kan lære teknisk svære dressurøvelser, men også på den mere flade dressurbane, gør frieserheste det godt med sine smidige bevægelser og sit lærenemme sind. 

mieluna_stinerasmussen011.JPG

When you are tense, let me teach you to relax.
When you are short tempered, let me teach you to be patient.
When you are short sighted, let me teach you to see.
When you are quick to react, let me teach you to be thoughtful.
When you are angry, let me teach you to be serene.
When you feel superior, let me teach you to be respectful.
When you are self absorbed, let me teach you to think of greater things.
When you are arrogant, let me teach you humility.
When you are lonely, let me be your companion.
When you are tired, let me carry the load.
When you need to learn, let me teach you.
After all, I am your horse.”

Screenshot_20190126-202128.png
bottom of page